IJsseltuin

07-06-2020


Op de dijk vlak langs de ijssel ligt een verborgen landgoed.  In de Covid periode kreeg ik de ruimte om hier  te mogen schilderen. Een bijzondere plek. De tuin is omgeven door water waardoor er prachtige intieme waterrijke plekken ten midden van grassen en bomen zijn ontstaan. 


Ik ben begonnen met studies olieverf op papier en paneel. Zoeken naar structuur en kleur. Met een losse toets schilder ik de tuin. Ik zoek de grenzen van abstractie en detail.  Geïnspireerd door de impressionisten en het expressionisme.


Hieronder 3 schetsen in olieverf ter plekke geschilderd.

De tuin is eigendom van de familie van Oldenhof. Van de kookwinkel https://www.kookwinkel.nl/

Meneer Oldenhof heeft de tuin zelf vormgegeven en voorzien van doorlopend water. Dat heeft hij zichtbaar met veel passie gedaan in al die jaren. Helaas is hij overleden net voor de Covid periode.

Een ontmoeting met tuinontwerper Harry Pierik uit Zwolle. Hij ziet het als een artistieke uitdaging om van een plek een paradijselijke tuin te maken. 'Zorgvuldig gecomponeerde borders met een rijk gedetailleerde eenheid'. Van zijn vrouw kreeg ik een rondleiding door het huis waar ik nog prachtige schilderijen trof van de tuin van jawel Harry Pierik...

Landgoed aan de IJssel te Zwolle plein air. Met dank aan Riet dat ik in haar tuin aan de slag mocht! Hier zijn vele schilderijen uit voortgekomen.